2014 m. rugsėjo 13 d., šeštadienis

Duoniukų užkandėlė su lašiša

Labai paprastas ir skanus užkandis.


duoniukų
lydyto sūrio
lašišos

Duoniukus patepame lydytu sūriu ir paliekame per naktį šaldytuve (nuo sūrio duoniukai suminkštės). Išėmus duoniukus dar patepame lydytu sūriu, viduryje padedame gabalėlį lašišos ir persmeigiame smeigtuku. Galima dar tarp sūrio ir lašišos įdėti labai plonai supjaustyto agurko gabalėlį, tai suteiktų šiam užkandžiui gaivumo.
Norint greito ir traškaus rezultato tiesiog duoniukus patepame lydytu sūriu, uždedame lašišos ir skanaujame.


Skanaus!

Pyragas su obuoliais ir migdolų viršumi

Nors obuolių pyragai nėra mano mėgstamiausi, bet atėjus obuolių sezonui negaliu atsispirti juos kepti pagal įvairius receptus. Pyragas nesunkiai pagaminamas, gražiai atrodantis, na o skonis kaip obuolių pyrago :) ragavusiems patiko. Šio pyrago receptas yra iš Žurnalo ManoNamai receptų knygos "Kepiniai".



Papločiui:
2 st. miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
125 g kambario temperatūros sviesto
½ st. cukraus
1 kiaušinis
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus

Įdarui:
1 kg obuolių, išvalytų ir supjaustytų kubeliais
2 valg. šaukštų citrinos sulčių
50 g kambario temperatūros sviesto
¼ st. cukraus
100 g razinų
2-3 valg. šaukštų bulvių krakmolo
1 arb. šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės

Viršui:
10 g sviesto
½ st. cukraus
1 valg. šaukšto medaus
2 valg. šaukštų pieno
60 g migdolų drožlių


Sviestą su cukrumi išsukame iki purumo. Įmušame kiaušinį, suberiame vanilinį cukrų, viską gerai išplakame. Po truputį įdedame miltus persijotus su kepimo milteliais ir druska. Viską gerai išmaišome. Kepimo formą (naudojau 26 cm skersmens) ištepame sviestu ir išlipdome ją tešla (dugną ir kraštus).
Nuvalytus ir supjaustytus obuolius išmaišome su citrinos sultimis. Įmaišome sviestą, cukrų, razinas ir citrinos žieveles. Paliekame apie 10 min. pastovėti, tada įmaišome bulvių krakmolą. Paruoštus obuolius paskirstome ant tešlos sluoksnio.
Viršui sviestą ištirpiname, suberiame cukrų, įdedame medaus, supilame pieną bei sudedame migdolų drožles. Pakaitiname iki virimo ir užpilame ant obuolių.
Pyragą  kepame iki 2000C įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 min.
Galima pateikti su vaniliniais ledais.




Skanaus!

2014 m. rugsėjo 9 d., antradienis

Keptos dešrelės

Kai noro stovėti virtuvėje tikrai nėra, o pietums pagaminti norisi kažko kito tada puiki išeitis - išsikepti pirktines dešreles "kitaip": tiesiog jas susukame ir pašauname į orkaitę, viens du ir pietūs ant stalo. Mama nepavargus, šeima nealkana ir vaikai patenkinti :)


norimo kiekio pikantinių dešrelių


Susukame dešreles, užmauname ant dantų krapštukų, išdėliojame ant grotelių ir kepame iki  200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min.



Skanaus!

2014 m. rugsėjo 3 d., trečiadienis

Sausainiai su šokoladu ir druska

Šie sausainiai mūsų šeimoje - vieni mėgstamiausių. Pirmą kartą šiais sausainiais mus pavaišino sesuo, patiko labai labai (receptą paėmiau iš jos tinklaraščio). Sausainiai lengvai pagaminami, o skonių derinys - puikus.

340 g miltų
220 g sviesto
2 kiaušiniai
300 g cukraus (dėjau 200 g balto ir 100 g rudojo)
150 g šokolado (dėjau 100 g juodojo ir 50 g pieninio)
150 g graikinių riešutų
8 g druskos


Minkštą sviestą išsukame iki purumo (baltumo). Įdedame cukraus, smulkintą šokoladą, smulkintus riešutus, miltus. Viską su mažomis apsukomis suplakame mikseriu, masė bus biri. Po vieną įmušame kiaušinius, ko kiekvieno išplakame, masė susiklijuos. Svarbiausia neperplakti. Reikia, kad ingridientai tik susijungtų ir susimaišytų, bet masė neturėtų būti kreminė. Pabaigoje suberiame druskos, šaukštu kelis kartus pamaišome, paskirstome druską tešloje.
Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Drėgnomis rankomis imame dalį tešlos suformuojame rutuliuką ir jį suplojame (tešlos rankose ilgai nelaikome, kad druska neištirptų). Suformuotus sausainius kepame iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 10-12 min. Iš nurodyto kiekio gavosi 63 sausainiai.



Skanaus!

"Mamos" obuolių pyragas

Vėlgi receptas mamos, nes iš Jos senojo sąsiuvinio. Gana paprastas ir gardus pyragas; labiausiai čia tinka antaniniai obuoliai. Iš nurodyto kiekio iškepamas pyragas per visą didelę kepimo skardą. Norint storesnio tešlos sluoksnio imkite mažiau obuolių, tešlą plonai nekočiokite ir formuokite mažesnį pyragą.



Tešlai:
200 g margarino skirto kepiniams
300 g grietinės
2 st. miltų

Įdarui:
labai daug obuolių
cukraus
vanilinio cukraus
bulvių krakmolo cinamono (pagal norą)

Aptepimui:
1 kiaušinis


Margariną supjaustome gabaliukais, sudedame miltus ir šakute lyg triname, kol miltai pasiskirstys tarp margarino. Sudedame grietinės ir išmaišome iki vienalytės masės, užminkome tešlą. Įvyniojame gautą tešlą į maistinę plėvelę ir sudedame į šaldytuvą 8-10 val.
Obuolius nuplauname, išimame sėklytes, plonai supjaustome (obuolių reikia tikrai daug, tokiam tešlos kiekiui man prireikia pilno jau supjaustytų obuolių 2,5 l, ar 3 l talpos dubenėlio). Pjaustydami ant obuolių užbarstome cukraus (pagal obuolių rūgštumą ir norą), įberiame vanilinio cukraus, bei kokius 2 valg. šaukštus bulvių krakmolo. Jei mėgstame tai ir 1 arb. šaukštelį cinamono. Viską permaišome. Tešlą išimame iš šaldytuvo, plonai iškočiojame, sudedame didžiulį lakštą ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ant vidurio paskirstome paruoštus obuolius, tešlos šonus užlenkiame į vidų ir sulipiname kraštus (retai kada pavyksta gražiai tai padaryti, bet iškepęs pyragas puikiai paslepia visas „suklijuotas“ vietas). Po to aptepame jį išplaktu kiaušiniu ir kepame iki 150ºC įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.



Skanaus!

Kepta šoninė ant laužo

Artėjant savaitgaliui siūlau pasigaminti mūsų šeimos labai pamėgtą šoninę ant laužo. Šis patiekalas turi daug privalumų: galima jau nupirkti supjaustytus gabaliukus (plonesnius ar storesnius, kaip kam patinka); marinavimas labai paprastas ir greitas (vieną kartą man užteko pusvalandį marinuoti); vyrai stovi prie "puodų", visi valgo tiek suaugusieji, tiek vaikai.


norimo skaičiaus šoninės gabaliukų
druskos, juodųjų pipirų
česnako


Marinavimas paprastas kaip 2x2:
Paimame šoninės gabaliuką apibarstome žiupsneliu druskos, keli malūnėlio pasukimai juodųjų pipirų ir susmulkinto česnako skiltelę. Ant viršaus dedame kitą šoninės gabalą, prieskonius pakartojame ir taip sustatome šoninės bokštą. Užtenka palikti 1-2 val. Po to išdėliojame ant grotelių ir mūsų vyrai iškepame ant laužo apie 20-25 min.



Skanaus!