2014 m. kovo 25 d., antradienis

Pyragas su šokoladu

Labai skanus ir lengvai pagaminamas pyragas, kurio receptą radau čia. Kiekvieną kartą kažkiek pakeitus vieną ingridientą (t.y. šokoladą) pyrago skonis gaunasi vis kitoks (tai gali būti riešutai ar džiovinti vaisiai).


2 kiaušiniai
170 g cukraus pudros
2 arb. šaukštelių vanilinio cukraus
150 g šokolado
125 ml aliejaus
125 ml grietinės
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
250 g miltų
žiupsnelio druskos


Šokoladą stambiai sukapojame. Visus kitus ingridientus įdedame į dubenį ir mikseriu išplakame iki vientisos masės, po to įmaišome šokoladą. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Pyragą kepame iki 175° C įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.



Skanaus!

Savaitgalio blynai

Patinka man savaitgalio rytas: vaikai keliasi kaip įprastą dieną (6 ryto), ateina į mūsų lovą, atsigula šalia, minutėle luktelį ir klausia: mama, ką šiandien valgysime pusryčiams?... Man pasiseka, jei abu nori to paties, nes kartais tenka gaminti ir trys patiekalus (dviem vaikams ir ... vyrui). Vieną iš savaitgalių išbandėme šiuos blynus (receptas iš knygos „Beatos virtuvė“), mums patiko.


2 kiaušiniai
2 valg. šaukštų cukraus
40 g lydyto sviesto
125 g miltų
¾ arb. šaukšelio kepimo miltelių
žiupsnio druskos
125 ml lieso naturalaus jogurto arba kefyro
½ arb. šaukštelio cinamono
aliejaus kepimui


Kiaušinio trynius atskiriame nuo baltymus ir su cukrumi išplakame iki baltumo. Įpilame lydyto, ataušusio sviesto, dar paplakame. Tada supilame jogurto ar kefyro, išmaišome. Mitus sumaišome su kepimo milteliais ir cinamonu. Palaipsniui miltų mišinį dedame į kiaušinių masę, išmaišome. Baltymus su druska išplakame iki standžių putų, palaipsniui įdedame juos į tešlą. Įpilame į keptuvę labai nedaug aliejaus ir kepame blynus iš abejų pusių.


Skanaus!

Sluoksniuotos tešlos ir dešrelių užkandis

Šio užkandžio nuotrauką kartą pamačiau interneto begalybėse ir kilo noras pabandyti. Labai patiko vaikams ir vyrui :) taigi tikrai dar kartosiu. Lengva, gražu ir skanu.


sluoksniuotos tešlos
dešrelių

Iš sluoksniuotos tešlos išpjauname nedidelio skersmens apskritimus. Dešreles supjaustome riekelėmis. Užmauname ant krapštukų ir kepame iki 175˚C įkaitintoje orkaitėje kol tešla bus auksinės spalvos.


Skanaus!

2014 m. kovo 13 d., ketvirtadienis

Kokosinis pyragas

Pyrago receptą nusižiūrėjau čia. Gavosi labai skanus pyragas, rekomenduoju :) 


Tešlai:
125 g kambario temperatūros sviesto
125 g miltinio cukraus
2 kiaušinių tryniai
150 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių

Kokosiniai-morenginiam viršui:
2 kiaušinių baltymai
žiupsnelio druskos
125 g miltinio cukraus
100 g kokosų drožlių


Minkštą sviestą su cukraus pudra išsukame iki purumo. Įdedame trynius, vėl išsukame. Mitus sumaišome su kepimo milteliais, suberiame juos į sviesto masę ir suminkome minkštą tešlą. Paruoštą tešlą paskirstome kepimo skardoje išklotoje kepimo popieriumi ar folija ir padedame 30 min. į šaldytuvą. Pašaldytą padą kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje 8-12 min. Pagrindas turėtų perkepti, bet labai neparuduoti. Išėmę iš orkaitės, gerai atvėsiname.
Kiaušinių baltymus su druska išplakame iki standžių putų, palaipsniui sudedame miltinį cukrų. Švelniais judesiais įmaišome kokosų drožles. Gautą masę paskleidžiame ant atvėsusio tešlos pagrindo. Paviršių išlyginame ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Išėmę iš orkaitės dar karštam plokštainiui nupjauname kraštus ir supjaustome norimo dydžio ir formos gabalėliais. Paliekame keletui valandų, kad padžiūtų.



Skanaus!

Traškūs žuvies gabalėliai su padažu

Labai paprastas ir labai skanus patiekalas artėjančiam penktadieniui - žuvadieniui (idėją nusižiūrėjau iš knygos "Beatos virtuvė")


Žuviai:
1 kg lydekų filė (ar kitos mėgstamos)
druskos
2 valg. šaukštų majonezo
1 citrinos sulčių
smulkintų krapų

Traškiai plutelei:
maltų džiūvesėlių paprikos skonio

Padažui:
2 šaukštų majonezo
1 šaukto grietinės
juodųjų pipirų


Žuvį supjaustome gabalėliais. Majonezą sumaišome su druska, citrinos sultimis ir krapais. Paruoštu mišiniu užpilame žuvį ir paliekame apie 1-2 valandas pasimarinuoti.
Paimame gabalėlį žuvies, apvoliojame jį džiūvesėliuose ir dedame ant folija išklotos skardos, tai pakartojame su visais žuvies gabaliukais. Kepame iki 190ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Padažui sumaišome majonezą su grietine, įberiame juodųjų pipirų. Jei norime, galima įdėti dar citrinos sulčių ir mėgstamų žalumynų.


Skanaus!

2014 m. kovo 11 d., antradienis

Šaltiena ir burokėlių pagardas

Irgi praeitais metais Velykoms, gaminau pirmą kartą gyvenime šaltieną. Galiu pasakyti, kad pirmas blynas nebuvo prisvilęs, manau dėl to, kad recepte iš knygos „Metai Beatos virtuvėje“ viskas labai detaliai aprašyta. Tiesa druskos buvo per mažai (nes visai neturėjau suvokimo kiek jos dėti), bet pagardas tikrai viską puikiai užglaistė.


Šaltienai:
2 kiaulės kojos
1 kg kiaulės karkos
druskos
5 juodieji piprai
5 lauro lapų
2 svogūnai
6 morkos

Burokėlių pagardui:
virtų burokėlių
krienų
majonezo


Kiaulės kojas kruopščiai nuvalome ir nuplauname karštu vandeniu. Kiaulės kojas ir karką dedame į puodą ir užpilame vandeniu, kad gerai apsemtų. Kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užverda. Stebime, nes kai vanduo pradeda artėti prie virimo temperatūros, į viršų ima kilti rudos putos, kurias reikia nugriebti. Nugriebę putas (ir kai jos jau nebekyla) įberiame druskos ir pipirų, dedame lauro lapus, nuluptus svogūnus ir nuskustas morkas. Paliekame puodą lėtai virti bent 3 valandas.
Po 3 valandų viryklę išjungiame ir paliekame kokiai 1 valandai pastovėti, kad atauštų.
Iš puodo išimame kojas, karką ir morkas (iš kitų ingridientų jau turbūt nieko nebus likę). Nuo kaulų atskiriame mėsos, odos, lašinių gabaliukus, kuriuos naudosime šaltienai. Sudedame juos atskirai, o kaulus ir kremzles sudedame atgal į puodą ir vėl pastatome virti. Kol sultinys su kaulais verda, mėsą supjaustome, sukapojame ir sudedame į indelius.
Sultinį pavirus maždaug valandą nukošime jį. Šaltienos mėsą užpilame sultiniu. Palaukiame kol atvės ir dedame į šaldytuvą.
Pagardui virtus burokėlius smulkiai supjaustome ir sumaišome su krienu bei truputį majonezo. Ragaujame, kad būtų gana aštru.



Skanaus!

Karamelinis šokoladinis kavos tortas

Atnaujintas ir patobulintas puikaus torto receptas (šaltinių internete begalė, aš gaminau pagal šį).
Šį tortą labai seniai pirmą kartą gaminome kartu su vaikais. Kol lipdėme, tai buvo suvalgyti visi biskvito trupiniai ir išlaižytas dubenėlis, kuriame buvo paruoštas kremas. Tai buvo ženklas, kad tortas turėtų būti skanus, taip ir buvo. Patiko tiek suaugusiems, tiek vaikams. Šiandien šis tortas yra vianas mėgstamiausių mūsų šeimoje ir gaminamas gana dažnai. Rekomenduoju :)


Kiekiai 26 cm skersmens formai (30 cm skersmens)

Biskvitui:
190 g (250 g) minkšto sviesto
330 g (440 g) cukraus
3 (4) kiaušiniai
330 g (440 g) miltų
30 g (40 g) kakavos
2 arb. šaukštelių (2,5  arb. šaukštelių) kepimo miltelių
½ arb. šaukštelio druskos
3 valg. šaukštų (4 valg. šaukštų) tirpios kavos (ištirpintos 3 šaukštuose karšto vandens)
260 ml (350 ml) pieno
2 arb. šaukštelių vanilinio cukraus

Kremui:
500 g (750 g) maskarponės sūrio
1 indelis (1,5 indelio) karamelės (Rududu)

Sirupui:
150 ml (200 ml) paruoštos stiprios kavos
75 g (100 g) cukraus



Biskvitas:
Miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską suberiame į vieną dubenį ir persijojame bent du kartus. Kitame inde cukrų ir vanilinį cukrų su sviestu išplakame iki purumo ir įmušame po vieną kiaušinį, kiekvieną kartą gerai išplakdami. Viso sviesto masę plakame apie 5 min. Tuomet į sviesto masę supilame pusę miltų mišinio ir išmaišome su šaukštu ar mentele, bet ne mikseriu. Į pieną supilame ištirpintą kavą ir visą šį mišinį supilame į sviesto masę. Vėl lengvai išmaišome. Suberiame likusį miltų mišinį ir išmaišome. Kepimo formos dugną iklojame kepimo popieriumi ir išpilame į ją paruoštą tešlą. Kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. (tikriname mediniu smeigtuku). Iškepusius biskvitus visiškai atvėsiname ir perpjauname į 3 dalis.

Kremas:
Šaukštu sumaišome rududu ir maskarpone sūrį (nenaudojame mikserio, nes kremas bus labai skystas).

Sulaistymas:
Užplikytą kavą be tirščių supilame į puodą, suberiame cukrų ir ant silpnos ugnies verdame apie 15-20 min. (turėtų sumažėti kavos kiekis ir sirupas tapti tirštokas). Atvėsiname.

Surinkimas:
Pirmąjį biskvito lakštą gerai patepame į sirupą padažytu konditeriniu teptuku. Dedame 1/4 kremo, paviršių išlyginame. Ant viršaus dedame sekantį biskvitą, suvilginame jį ir vėl kremas ir taip kartojame, kol neliks biskvitų. Galiausiai torto  viršų ir jei norite šonus aptepame likusiu kremu ir palaikome šaldytuve mažiausiai apie 3 val. (geriausia per naktį), kad tortas sutvirtėtų. puošiame kaip širdis geidžia.



Skanaus!