2014 m. vasario 17 d., pirmadienis

Kondensuoto pieno sausainiai

Labai, labai, labai vykę sausainiai, receptą radau čia. Traškūs, saldūs tikriems smaližiams. Vieno paragavus neįmanoma sustoti :)



160 g sviesto
80 g cukraus
indelio kondensuoto pieno (395 g)
225 g miltų
žiupsnelio druskos
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
100 g juodojo šokolado


Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, įpilame kondensuoto pieno, dar truputį paplakame. Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais, įsijojame juos į sviesto masę, išmaišome iki vientisos konsistencijos. Šokoladą smulkiai sukapojame ir įdedame į tešlą, išmaišome, kad šokoladas pasiskirstytų tešloje. Paruoštą tešlą uždengiame maistine plėvele ir padedame į šaldytuvą apie 1 val.
Išimame atšalusią tešlą, šlapiomis rankomis formuojame rutuliukus, sudedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir suplojame (tarp sausainių paliekame nemažus tarpus, nes jie labai plečiasi, ant vienos skardos daugiausia tilpo 16 sausainių). Kepame iki 150ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min. Kepimą stabime, kad sausainiai nesudegtų.



Skanaus!

Česnakinis batonas

Tokį nesaldžiojo batono variantą mūsų šeima mėgsta labiausiai, batonas dingsta greičiau negu kokie nors sausainiai ;) Mielinės tešlos receptą imu kaip cinamoninėms bandelėms arba kaip naminio batono (prie atitinkamų receptų aprašyta ir tešlos pagaminimo eiga).


Įdarui:
4 valg. šaukštų aliejaus
6 skiltelių česnako
krapų, pertažolių


Stalviršį pabarstome miltais tešlą padaliname į dvi dalis, iš kiekvienos dalies iškočiojame stačiakampį.
Aliejų sumaišome su traškytų (ar smulkintu) česnaku, krapais ir pertažolėmis. Iškočiotus stačiakampius aptepame paruoštu mišiniu. Susukame skačiakampius į ritinėlius. Sudedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kelis kartus įpjauname ir paliekame apie 30 min., kad pakiltų.
Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min.


Skanaus!

Cinamoninės bandelės pagal Beatą

Šios mielinės tešlos receptą turiu iš knygos „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“. Gaunasi labai skanūs kepiniai.


500 g kvietinių miltų
250 ml pieno
1 valg. šaukšto cukraus
1 arb. šaukštelio druskos
7 g sausų mielių
60 g sviesto (ar aliejaus)
1 kiaušinis

Įdarui:
50 g minkšto sviesto
100 g cukraus
1 arb. šaukštelio malto cinamono
1/2 arb. šaukštelio malto muskato riešuto
(sviesto skardos ištepimui)


Dubenyje išmaišome 300 g miltų, cukrų, sausas mieles ir druską. Sviesta išlydome, tada įpilame pieno. Nuimti nuo ugnies. Atskirame inde išplakame kiaušinį.
Sviesto, pieno ir kiaušinio mišinį įpilame į sausų produktų dubenį, šaukštu viską gerai išmaišome. Galiausiai įdedame likusius miltus ir minkome tešlą, kuri truputį dar lips prie rankų, minkome apie 10 min. Tešlą paliekame 30-60 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų (turėtų ženkliai padidinti savo tūrį).
Stalviršį pabarstome miltais ir iš tešlos iškočiojame stačiakampį.
Sviestą išlydome, cukrų sumaišome su cinamonu. Iškočiotą stačiakampį aptepame sviestu ir pabarstome curaus ir cinamono mišiniu. Susukame skačiakampį į ritinėlį. Supjaustome jį ir išdeliojame gausiai sviestu išteptoje ir cukrumi pabarstytoje kepimo formoje. Vėl paliekame 30-45 min., kad pakiltų.
Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.


Galima iš tų pačių kiekių suformuoti kasas (iš nurodyto kiekio iškepamos dvi kasos).



Skanaus!

Marinuoti agurkai griežinėliais

Kai lauke žiema ir šviežiais agurkais iš daržo tikrai nekvepia puikiai valgosi marinuotų agurkų griežinėliai. Vasara juos man teko gaminti pagal du receptus, išskirti kurie gavosi skanesni tikrai negaliu, todėl įkeliu abu.


Marinuotų agurkų griežinėliais receptas iš Aušros tinklaraščio

4 kg šviežių stambių (galima ir įprastų) agurkų
1 stiklinė cukraus
3 nubraukti šaukštai rupios druskos
3 stiklinės vandens
0,75 stiklinės acto (9%)
0,5 stiklinės aliejaus
maždaug 10 skiltelių česnako
poros lauro lapelių
apie 10 -15 juodųjų pipirų žirnelių
po saują šviežių krapų ir petražolių
žiupsnelis rupiai maltų džiovintų čili ar šviežio čili pagal skonį

Nuplautus agurkus supjaustome stambesnėmis riekelėmis (0,5 - 0,8 cm), sudedam į puodą. Užberiame druskos, cukraus, čili pipirų, sudedame riekelėmis pjaustytus česnakus, kapotas petražoles ir krapus, suberiame juoduosius pipirus, lauro lapus, užpilame vandens ir atsargiai išmaišom. Pabaigoje supilame actą ir aliejų, vėl pamaišome ir paliekame uždengtame puode bent jau dvylikai valandų (ar parai).
Per naktį agurkėliai truputį parūgsta, truputį pasimarinuoja (kitą dieną galima valgyti tiesiai iš puodo). Pasiruošiam stiklainius (švariai išplauname valgomąja soda ar iškaitiname), užkaičiame puodą su agurkais, ir pakaitiname iki užvirimo. Virinti nereikia. Karštus agurkus sudedame į stiklainius ir užpilame puode esančiu marinatu. Užsukame ir paliekame parai "aukštyn kojomis".


Marinuotų agurkų griežinėliais receptas iš internetinio puslapio 

6 kg agurkų
2,5 l vandens
6 valg. šaukštų druskos
500 g cukraus
200 g acto (galima ir pagal skonį)
vyšnių lapų (pagal skonį)
krapų (pagal skonį)
50 g prieskonių agurkų marinavimui

Į 2,5 l verdančio vandens įdedame krapus, vyšnių lapus ir paviriname 2-3 minutes. Nuovirą nukošiame ir į jį įdedame prieskonius agurkų marinavimui, cukrų, druską bei actą. Užviriname ir verdame 2-3 min. Marinatą užpilame ant supjaustytų griežinėliais agurkų. Užpylus palaikome per naktį vis pamaišant, kad visi agurkėliai gerai įsimarinuotų.
Ryte pakaitiname, bet neužviriname ir supilame į paruoštus švarius stiklainius.

Skanaus!

2014 m. vasario 4 d., antradienis

Šiupininė

Šitos sriubos receptas gimė po to, kai teko ragauti jos vienoje iš kavinių. Nusižiūrėjau ingridientus ir pasigaminau iš to, kas buvo šaldytuve ;) Su mėsa galima eksperimentuoti ir kiekvieną kartą gauti kitokį skonį. Kokią mėsą benaudotume, gaunasi labai skani sriuba, puikiai sušildžiusi mus šios žiemos šalčiausiomis dienomis.


3-4 vnt. blauzdelių
4 didelių bulvių
1 morkos
300 g rūkytų dešrelių
4 šaukštai ryžių
400 g pomidorų savose sultyse
2 valg. šaukštų pomidorų padažo
2 skiltelių česnako
čili pipirų (pagal skonį)
druskos, pipirų

Užviriname vandenį, įberiame druskos įdedame pipirų ir vištienos blauzdeles, verdame apie 20 min. Įdedame kubeliais supjaustytas bulves ir morką, verdame dar apie 15 min. Įberiame ryžių, griežinėliais supjaustytas dešreles, po 10 min. įdedame pomidorus savose sultyse ir pomidorų padažo, išimame vištieną sriubą verdame dar 10 min. Vištienos blauzdelių mėsą atskiriame nuo kaulų, supjaustome gabaliukais ir gražiname į sriubą. Kai viskas jau išvirė, tada nuimame nuo ugnies ir įdedame susmulkintą česnaką ir čili pipiro.


Skanaus!

Sausainiai „Kurapkėlės svajonė“

Šių sausainių receptą turiu iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga". Sausainiai labai, labai skanūs. Vieno paragavus neįmanoma sustoti :)


140 g maltos avižinių dribsnių
140 g miltų
50 g saulėgrąžų
50 g moliūgų sėklų
50 g sezamo sėklų
50 g kokoso drožlių
100 g medaus
120 g sviesto
100 cukraus
žiupsnelio druskos


Dideliame dubenyje sumaišome visas sėklas, kokosų drožles, dribsnius ir miltus.
Sviestą su medumi išlydome, įberiame cukraus ir druskos, išmaišome. Skystą masę pilame ant sausų produktų ir gerai išmaišome, turėtų gautis tokia šlapia masė. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuojame sausainėlius ir kepame juos iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.



Skanaus!