2013 m. rugsėjo 23 d., pirmadienis

Cukinijų apkepas

Labai paprastas ir skanus patiekalas (receptą radau čia).


apie 500 g cukinijos
1 svogūno
apie 300 g vištienos krūtinėlės
75 g tarkuoto fermentinio sūrio
110 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
druskos, pipirų
4 kiaušiniai
80 ml aliejaus

Įkaitinti keptuvę ir apkepinti smulkiai supjaustytus svogūnus bei nedideliais kubeliais supjaustytą kumpį, kol svogūnai suminkštės, apie 5 – 6 minutes.
Cukinijas smulkiai sutarkuoti ir nuspausti susidariusį skystį. Sumaišyti praaušusius svogūnus su kumpiu, cukinijas, sūrį, miltus, kepimo miltelius, druską bei pipirus. Kiaušinius sumaišyti su aliejumi ir įmaišyti į apkepo masę.
Supilti paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą 20 x 30 cm dydžio formą. Kepti iki 180º C įkaitintoje orkaitėje 45 minutes, kol gražiai parus ir palietus bus standus. Leisti praaušti formoje 5 minutes prieš pjaustant.


Skanaus!

Keksas su mėlynėmis

Receptą radau knygoje „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“, dalį pakeičiau, rezultatas gavosi labai geras :)



3 kiaušiniai
200 ml kefyro
150 g cukraus
250 g miltų
2 arb. šaukštelių kepimo miltelių
1 banano

Viršunei:
250 g mėlynių
5 valg. šaukštų kokoso drožlių
2 valg. šaukštų medaus


Kiaušinius išplakame iki putų. Įberiame cukraus ir vėl išplakame. Supilame kefyrą ir išmaišome. Bananą sumaigome šakute ir sudedame į kiaušinių masę. Miltus persijojame su kepimo milteliais ir dalimis sudedame į tešlą, maišome kol tešla taps vienalytės konsistencijos.
Kekso formą ištepame sviestu ir paskirstome joje paruoštą tešlą. Ant viršaus užberiame išplautas ir nusausintas mėlynes. Dubenėlyje sumaišome kokosų drožles su skystu medumi. Gautą masę patrupiname ant mėlynių, tolygiai paskirstome.
Kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. (tikriname smeigtuku).



Skanaus!

2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Trapios riešutinės juostelės

Šį receptą radau Aušros tinklaraštyje. Gaminau jau ne kartą ir tikrai gaminsiu dar. Juostelės tiesiog tobulos! Labai panašios į pirktines, bet žymiai skanesnės :)


Tešlai:
100 g minkšto sviesto
2 kiaušinių trynių
170 g miltų
65 g miltinio cukraus

Viršutiniam sluoksniui:
30 g miltų
90 g riešutų
130 g cukraus
2 kiaušinių baltymų
žiupsnelio druskos


Minkštą sviestą su cukraus pudra išsukame iki purumo. Įdedame trynius, vėl išsukame. Suberiame miltus ir suminkome minkštą tešlą. Paruoštą tešlą paskirstome kepimo skardoje išklotoje kepimo popieriumi ar folija ir padedame 30 min. į šaldytuvą. Pašaldytą padą kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje 8-12 min. Pagrindas turėtų perkepti, bet labai neparuduoti. Išėmę iš orkaitės, gerai atvėsiname.
Riešutus pakepiname ir rupiai sukapojame elektriniu trintuvu. Jei naudojame lazdyno – prieš maldami nuimame luobeles. Kapotus riešutus sumaišome su cukrumi. Kiaušinių baltymus su druska išplakame iki standžių putų. Švelniais judesiais įmaišykite riešutus su cukrumi. Taip pat įmaišome miltus ir gautą masę paskleidžiame ant atvėsusio tešlos pagrindo. Paviršių išlyginame ir kepame iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
Išėmę iš orkaitės dar karštam plokštainiui nupjauname kraštus ir supjaustome juostelėmis. Paliekame keletui valandų, kad padžiūtų.



Skanaus!

Gaivios kumpio salotos

Dar vienos paprastos ir labai skanios salotos tinkančios tiek šventiniam stalui, tiek vakarienei.


400 g virto kumpio
3 didesnių nuluptų agurkų
4 virtų kiaušinių
apie 150 g konservuotų kukurūzų
apie 150 g konservuotų ananasų
 majonezo

Agurkus supjaustome kubeliais ir paliekame kurį laiką, kad pasišalintų iš jų perteklinis skystis. Kitus ingridientus taip pat supjaustome kubeliais ir viską sumaišome su majonezu (galima pagardinti druska).


Skanaus!

Bandelės su varške pagal Beatą

Šį receptą radau knygoje „Beatos virtuvė: Kepinių knyga“. Man, kaip didelei mėgėjai bandelių, knietėjo išbandyti. Bandelės gavosi labai dailios ir labai skanios, ypač šiltos, nes kitą dieną pasidaro truputį kietokos.


300 ml pieno
14 g sausų mielių
2 valg. šaukštų cukraus
1 kiaušinis
apie 500 g miltų
1 nubrauktų arb. šaukštelio druskos

Įdarui:
360 g pusriebės varškės (9%)
2 valg. šaukštų cukraus
1 valg. šaukšto grietinės
1 kiaušinis
žiupsnelio druskos
razinų


Pieną įkaitiname beveik iki užvirimo ir atvėsiname. kiaušinį lengvai išplakame ir įmaišome į pieną. Atskirame inde sumaišome miltus, mieles, cukrų ir druską. Į miltų masę pilame pieno-kiaušinio masę ir pradžioje išmaišome, o po to minkome tešlą apie 7-10 min. Pridengiame rankšluosčiu ir paliekame, kad tešla pakiltų (apie 1 val.)
Įdarui varškę sumaišome su kiaušiniu, cukrumi, druska, grietine ir razinomis.
Paimame pakilusios tešlos gabalėlį, rankose suformuojame blynelį, į vidų dedame įdaro, pirštais suspaudžiame kraštus, lyg mėgintume užsukti. Sodiname bandeles suklijuota dalimi į apačią ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Suformavus visas bandeles leidžiame jiems pakilti, paliekame apie 30 min.
Pakilusias bandeles patepame kiaušinio plakiniu ir kepame iki 200ºC įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min.



Skanaus!

2013 m. rugsėjo 9 d., pirmadienis

Vyniotinis su obuoliais

Receptą radau šiame tinklaraštyje. Niekada anksčiau nebandžiau gaminti vyniotinių. Pirmas blynas gavosi neprisvilęs, taigi manau bus ne paskutinis. Vyniotinis gavosi gan "šlapias", obuolių ir šokolado mėgėjams tikrai patiks :)



1 kg obuolių
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
1/2 arb. šaukštelio cinamono
4 kiaušiniai
100 g cukraus
100 g miltų
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
50 g šokolado
5 valg. šaukštų grietinės (30% riebumo)


Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynius ir išplakame juos su žiupsneliu druskos iki standžių putų. Po to po vieną įdedame kiaušinio trynius pamažu maišant. Po to palaipsniui įberiame miltus persijotus su kepimo milteliais.
Nuvalome obuolių odeles ir sutarkuojame juos burokine tarka. Įdedame vanilinio cukraus ir cinamono, išmaišome. Sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą.
Ant viršaus paskirstome paruoštą tešlą ir kepame iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
Iškepus ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame truputį atvėsti. Apverčiame pyragą taip, kad viršuje būtų obuolių sluoksnis. Nuimame kepimo popierių ir suvyniojame pyragą į vyniotinį. paliekame ataušti.
Į puodą sudedame šokoladą ir grietinę, kaitiname ant mažos ugnies, nuolat maišant, kol masė taps vienalytė. Paruoštą masę paskirstome ant vyniotinio. Galima puošti kokoso drožlėmis ar maltais riešutais.



Skanaus!

Rūkyto liežuvio salotos

Puikios gaivios salotos, kurias gaminame gana dažnai. 


1 didesnis rūkytas liežuvis
3 didesnių agurkų
indelis konservuotų kukurūzų
majonezo

Konservuotus kukurūzus išimame ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų. Liežuvį ir agurkus supjaustome kubeliais. Kas salotos nepradėtų "tekėti" patarčiau supjausčius agurkus trumpam palikti, kad nubėgtų dalis skysčio. Viską sumaišome su majonezu.

Skanaus!