2013 m. gegužės 18 d., šeštadienis

Morengai su šokoladu

Iki tol, kol išmokau kepti morengus reikėjo tikrai nemažai laiko ir pastangų, užtat dabar, kai jau moku juos kepti darau tai labai dažnai. Gaminimu reikia tik kiaušinių ir cukraus (ir aišku mikserio bei orkaitės), o desertas nuostabus. Dar galima pagardinti juos įvairiais pertepimais, šį kartą su šokoladu :)


2 baltymai
100 g cukraus pudros
žiupsnelio druskos
50 g pieninio šokolado


Baltymus kruopščiai atskiriame nuo trynių, įberiame žiupsnelį druskos. Išplakame iki standžių putų, kad apvertus dubenį baltymai neiškristų. Po truputį dedame cukraus pudros ir kiekvieną kartą išplakame. Kepimo skardą užklojame kepimo popieriumi ir konditeriniu švirkštu formuojame sausainiukus. Kepame iki  100ºC  įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Iškeptus paliekame pravertoje orkaitėje. Palaukiame, kol atvės ir tik tada nuimame nuo popieriaus.
Šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Paimame vieną morengą, jo apačią ištepame lydytu šokoladu ir priglaudžiame kitą Paliekame šokoladui sustingti.


Skanaus!



Garuose virti kotletukai su krapų padažu

Šį receptą turiu iš knygos "Beatos virtuvė". Labai lengvai paruošiamas patiekalas, be to žaidžiant su prieskoniais galima pasigaminti tikrai įvairių kotletuku.


Kotletukams:
500 g maltos mėsos
¼ arb. šaukštelio džiovintų čiobrelių
¼ arb. šaukštelio kmynų
1 kiaušinis
2 riekės batono
1 svogūno
druskos, juodųjų pipirų

Padažui:
15 g sviesto
1 šaukšto miltų
125 ml pieno
1 sauja smulkintų krapų, petražolių
druskos, muskato riešuto
1 valg. šaukšto grietinės

Kiaulienos faršą sumaišome su prieskoniais, įmušame kiaušinį. Batono riekes pamerkiame į vandenį ar pieną, kai truputį pabrinksta, nuspaudžiame skystį ir minkštimą dedame prie mėsos. Iš paruoštos mėsos formuojame golfo kamuoliuko dydžio kukulius, dedame į kiauradugnį puodą vieną šalia kito, statome jį ant puodo su vandeniu ir verdame ant nedidelės ugnies per 30-40 min.
Padažui mažame puode ištirpiname sviestą, įdedame šaukštą miltų, pamaišome, kad pasidarytų košelė, leidžiame jei minutę kitą pakaisti. Supilame pieną ir maišome laikydami puodelį ant ugnies, kol padažas sutirštėja. Pabaigoje į padažą įdedame krapų, petražolių, įberiame druskos. Prieš valgydami įmaišome grietinės.


Skanaus!