2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Saldainiai Ferrero Rocher

Ačiū visiems, kas buvote su manimi ir skaitėte įrašus. Su Šv. Kalėdom ir artėjančiaisiais Naujaisiais Metais! Laimingi tie, kurie kvėpuoja lengvai, džiaugiasi paprastai, galvoja laisvai ir jaučiasi reikalingi. Tad linkiu būti laimingais, linksmų švenčių, gerų metų, puikios sveikatos, nuoširdžių žmonių, tikrų draugų ir viso ko geriausio Jums bei jūsų artimiesiems.
Dabar dar keletą žodžių apie saldainius; jų gaminimo receptų internete yra daug, dariau pagal pirmą rastą Sonatinos tinklaraštyje. Ferrero Rocher saldainiai yra mano patys mėgstamiausi, todėl būtinai turėjau juos išbandyti. Gavosi tiesiog puikūs! Tikrai gaminsiu ne kartą. Tik sekantį kartą į tirpintą šokoladą įdėčiau smulkintų riešutų, vaizdas būtų panašesnis į tikrus Ferroro Rocher.


90 g riešutinių vaflių
150 g lazdyno riešutų
200 g riešutinio Nutella kremo
100 g juodojo šokolado
50 g pieninio šokolado
1 valg. šaukšto bekvapio aliejaus

Riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje, nuvalome luobeles. Pasiliekame 40 sveikų riešutų, kuriuos dėsime į saldainių vidų, o likusius stambiai sukapojame.
Vaflius susmulkiname tiesiog šakute, suberiame sukapotus riešutus, įdedame riešutinio kremo ir masę gerai išmaišome. Suformuojame rutuliukus į vidurį įdedant po riešutą. Lengviausia formuoti vos vos drėgnomis rankomis. Turėtų gautis 30 – 40 rutuliukų, priklausomai nuo jų dydžio. Paruoštus rutuliukus apie valandą pašaldome šaldytuve, kad sustingtų.
Šokoladą ištirpiname vandens garų vonelėje, įmaišome aliejaus, gausis vientisa lygi skysta masė. Saldainius po vieną merkiame į šokoladą, dedame ant folijos ir dedame į šaldytuvą, kad šokoladas sustingtų.



Skanaus!

2012 m. gruodžio 26 d., trečiadienis

Purūs kefyro blynai

Šitą receptą net nežinau iš kur turiu, tiesiog užrašuose radau, pasidariau ir patiko. Puikiai tinka pusryčiams su mėgstama uogiene :)


400 ml kefyro
300 g miltų
1 kiaušinis
1 arb. šaukštelio sodos
1 arb. šaukštelio acto
1 valg. šaukšto cukraus
½ arb. šaukštelio druskos
aliejaus kepimui

Išplakame kiaušinį su cukrumi ir druska, įpilame kefyro. Sodą užgesiname actu ir įpilame į kefyro masę. Įdedame miltus ir išmaišome iki vienalytės masės. Į keptuvę įpilame aliejaus, įkaitiname, įdedame po šaukštą masės (daug nededame, nes labai iškyla) ir kepame iš vienos pusės uždengus keptuvę dangčių, po to nuimame dangtį, apverčiame blyną ir baigiame kepti iš kitos. Valgome su mėgstama uogiene.


Skanaus!

2012 m. gruodžio 22 d., šeštadienis

Kūčių pyragėliai

Šį receptą turiu iš tėčio tetos. Pirmą kartą pyragėlius teko ragauti tetos gamintus su maltos mėsos įdaru. Patiko labai, labai. Tešlos receptą nusprendėme išbandyti ir su kitais įdarais. Man asmeniškai skaniausi su grybų ar kopūstų įdaru, vaikams su uogiene, taigi Kūčių vakarui gaminame tikrai nemažai rūšių :)


Tešlai:
500 ml pieno
14 g sausų mielių
½ arb. šaukštelio druskos
1 kiaušinis
apie 1 kg miltų

Įdarui:
grybų
ar mėgstamos uogienės

300 ml aliejaus kepimui


Pieną pašildome, 500 g miltų sumaišome su druska ir mielėmis. Kiaušinį išplakame ir sumaišome su pašildytu pienu. Skystą masę pilame į miltų masę, išmaišome. Palaipsniui dedame miltus, minkome tešlą. Iš paruoštos tešlos suformuojame rutulį ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Paimame dalį tešlos, iškočiojame, stikline išpjauname apskritimus, dedame įdaro, ir šakute suspaudžiame šonus.
Didesniame dubenyje įkaitiname visą aliejų, pyragėlius kepame iš abiejų pusių, kol gražiai pagels.
(Siūlau kelis padarius pradėti jau kepti, nes jei ilgiau pyragėliai pagulės sulipdyti, tai bekepant jie gali „išsižioti“ ir išbėgti jų įdaras)


Skanaus!

Eglutės dekoracijos

Labai laiku internete radau eglutės dekoracijų gamybos proceso įrašą, nes turiu du darželinukus, kuriems reikėjo į darželį atsinešti žaisliukų, eglutei puošti. Taigi man užmaišius tešlą su vaikais užsiraitojome rankoves ir kibome į darbą. Vaikams labai patiko gamybos procesas; tešla labai maloni, tad jei kažkas nesigavo, o nesigaudavo gan dažnai :) tai be problemų galima buvo sulipdyti iš naujo. Dar įdomesnis užsiėmimas vaikams buvo užverti žaisliukus ant kaspinėlių. Kiekvienas į savo grupę nunešė padarytus žaisliukus, kai kuriuos iš jų papuošė grupės vaikų fantazija. Puikus ir naudingas darbas Kūčių bei Kalėdų belaukiant :)



280 g (240 ml) geriamosios sodos
70 g (120 ml) kukurūzų krakmolo
180 ml vandens


Geriamąją sodą ir krakmolą suberiame į puodą, supilame vandenį ir maišant kaitiname. Užviriname ir nuolat maišydami verdame, kol tešla sutirštės (kol ranka bus sunku pamaišyti). Nuimame nuo ugnies ir atvėsiname (puodą uždengiame dangčiu, kad tešlos paviršius neapdžiūtų).
Tada iškočiojame iki maždaug 5 mm storio lakštą. Išpjauname norimos formos dekoracijas. Galima naudoti sausainių formeles, stiklines, kamštelius ar kt. Galima ant tešlos įspausti kokius nors ornamentus. Skylutes žaisliukams pakabinti išpjauname plastikiniu geriamuoju šiaudeliu. Po kiekvieno panaudojimo, šiaudelyje likusį tešlos gabaliuką išpučiame.
Džioviname iki 800C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 val. (orkaitę nustatome ties malūnėlio funkcija). Po 45 min. reikia juos apversti.
Paruoštus žaisliukus galima nudažyti guašu ar akriliniais dažais ir nulakuoti, kad ilgiau laikytųsi.
Kiekvienam užrišame kaspinėlius ir kabiname ant eglutės.



Smagių akimirkų, gerų ir ramių Švenčių!

2012 m. gruodžio 18 d., antradienis

Kotletai su šonine

Paprasti ir greiti pietūs arba vakarienė. Norint "aštresnio" skonio maltą mėsą galima apsukti rūkyta šonine; taip pat į kotleto vidų galima įdėti džiovintų slyvų, abrikosų ar tiesiog sūrio su žolelėmis. Jūsų fantazijai čia ribų nėra :)


500 g maltos mėsos
1 kiaušinis
česnako skiltelės
druskos, pipirų arba maltos mėsos prieskonių
100 ml pieno
2 riekelės betono
200 g labai plonai supjaustytos šoninės
džiūvėsėlių


Maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu, išmirkitu piene batonu ir prieskoniais. Drėgnomis rankomis formuojame kotletus, juos apvoliojame džiūvėsėliuose ir apsukame šonine, sujungiame mediniu smeigtuku. Sudedame ant foliją išklotos kepimo skardos ir kepame iki 200° įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.


Skanaus!

2012 m. gruodžio 14 d., penktadienis

Sausainiai su M&M

Šį receptą radau čia. Patiko labai, labai. Vaikai pamatę M&M atskubėjo į pagalbą. Gerai, kad jų buvau nupirkusi daugiau, nes dingdavo akimirksniu :) Tikrai gaminsiu ne kartą, nes sausainiai gavosi ne tik gražūs, bet ir skanūs.



375 g miltų
½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
¼ arb. šaukštelio druskos
220 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
apie 150 g M&M saldainių


Miltus sumaišome kartu su druska ir kepimo milteliais. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakame. Po truputį dedame miltus ir gerai išmaišome, kol tešla taps vienalytė. Tešlą imame šaukšteliu ir formuojame kamuoliukus, juos suplojame ir dedame ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Ant suformuotų sausainių išdėliojame saldainiukus ir įspaudžiame juos į tešlą.
Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 min.
Sausainius, kuriuos nesuvalgome laikome sandariame inde, nes jie praras savo trapumą ir suminkštės.



Skanaus!

2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Bandelės su varške

Šį receptą radau čia. Gaminau jau ne kartą, labai patiko. Išbandžiau įvairius variantus: su paprasta varške, su kremine, sumaišius ją su razinomis ar su įvairiomis uogienėmis. Visada rezultatas buvo geras.


Tešlai:
500 g miltų
150 g cukraus
50 g sviesto
180 ml pieno
7 g sausų mielių
1 kiaušinis
2 kiaušinio tryniai
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus

Įdarui:
350 g kreminės varškės (arba pusriebės)
1 kiaušinis
3 valg. šaukštų cukraus
1 valg. šaukšto vanilinio cukraus
razinų pagal skonį


Pieną įpilame į karščiui atsparų indą, įdedame sviesto. Pakaitiname, kol pastarasis ištirps. Ataušiname. Kiaušinį ir trynius išplakame ir įmaišome į pieno masę. Sausas mieles sumaišome su miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir po truputį beriame į pieno masę. Išminkome vienalytę tešlą ir paliekame ją apie 1 val., kad pakiltų (aš dedu į iki 30-400C įkaitintą orkaitę).
Įdarui sumaišome varškę su išplaktu kiaušiniu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Pakilusią tešlą padalijame į 2 dalis, iš kiekvienos iškočiojame stačiakampį. Patepame juos paruoštu įdaru (viena stačiakampį tepu tiesiog varške, kitą – dar pabarstau sauja razinų, taip gaunu dviejų rūšių bandeles). Susukame ir supjaustome apie 1,5 cm storio griežinėliais. Paruoštas bandeles pjūviu dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.



Skanaus!

2012 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Kūčiukai

Šį receptą radau gana atsitiktinai: šiais metais nusprendžiau pati keptis kūčiukus ir įvedus internete kūčiukų recepto paiešką pirmą atsidariau šį tinklaraštį. Pabandžiau ir patiko, taigi kitokio ir neieškojau. Jau kepiau kelis kartus ir sau padariau tokią išvadą: kūčiukų kietumas labiausiai priklauso nuo jų dydžio - kuo jie mažesni tuo kietesni, traškesni; taip pat nuo kepimo laiko - ilgiau kepami jie irgi kietesni. Šeimoje pasiskirstėme į dvi dalis: vyrui ir dukrai patiko minkštesni (didesni), o man su sūnumi - mažesni (kietesni). Gerai, kad iš šio kiekio gaunasi dvi skardos :)


400 g miltų
200 ml vandens
2 valg. šaukštų aguonų
6 valg. šaukštų cukraus
3-4 g sausų mielių
žiupsnelio druskos
2 valg. šaukštų aliejaus


Vandenį pašildome, 200 g miltų sumaišome su druska, cukrumi ir mielėmis.  Sausą miltų mišinį dedame į vandenį ir plakame (šluotele ar mikseriu).  Paviršių pabarstome miltais ir pastatome šiltoje vietoje, kad pakiltų. Suberiame likusius miltus, aguonas, supilame aliejų ir minkome, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą paliekame uždengtą šiltoje vietoje, kad pakiltų. Iš tešlos iškočiojame stačiakampį, supjaustykite maždaug piršto storio juostelėmis ir kiekvieną iš jų – vienodo dydžio gabaliukais, sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame iki 1800C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol gražiai pagels.




Skanaus!

2012 m. gruodžio 7 d., penktadienis

Plikyti sausainėliai

Sausainių receptą radau Aguonėlės tinklaraštyje. Pirmą kartą iškepti nelabai pavyko, toks įspūdis buvo, kad viduje neiškepė, manau kalta buvo per didelė orkaitės temperatūra. Kitus kartus pavyko puikiai. Sausainius kepiau su tikslu pasidaryti plikytų sausainių tortą, bet kiekvieną kartą jie dingdavo nespėjus nei mirktelėti; taigi tortas palauks, kai jų atsivalgysime :)



350 ml pieno
75 g sviesto
70 g cukraus
170 g miltų
4 kiaušiniai


Pieną, sviestą ir cukrų sudedame į puodą ir maišant kaitiname ant vidutinės ugnies, kol masė taps vientisa ir užvirs. Nuimame nuo ugnies, suberiame miltus ir gerai išmaišome. Masė turi atšokti nuo puodo sienelių ir sukibti į rutulį. Masę maišant atvėsiname. Po vieną įmušame kiaušinius, po kiekvieno gerai išmaišant. Paruoštą tešlą sudedame į konditerinį maišelį ir formuojame sausainėlius ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Paliekame tarpelius, nes sausainiai išsipučia. Kepame iki 1500C įkaitintoje orkaitėje 30-35 min.



Skanaus!

2012 m. gruodžio 6 d., ketvirtadienis

Naminiai mėsainiai

Šitą receptą radau Aušros tinklaraštyje ir esu labai dėkinga už receptą. Ilgai nelaukiau, pabandžiau pasigaminti pati. Patiko LABAI tiek man pačiai, tiek visiems ragavusiems :) Bandelės tiesiog tobulos, o į vidų galima sudėti ką tik norime ir mėgstame, ar tai kalakutienos kotletukus, ar vištienos, ar žuvies, ko tik širdis geidžia :)


Bandelėms:
7 g sausų mielių
300 ml pieno
1 kiaušinis
2 valg. šaukštų aliejaus
2 valg. šaukštų cukraus
1 arb. šaukštelio druskos
500 g miltų
15 g sviesto bandelių paviršiui patepti
sezamo sėklų paviršiui pabarstyti

Mėsos paplotėliams:
500 g maltos vištienos
1 mažas kiaušinis
4 skiltelių česnako
1 valg. šaukšto manų kruopų
50 ml pieno
druskos, maltų pipirų
aliejaus kepimui

Majonezui:
200 g majonezo
2 skiltelių česnako
1 valg. šaukšto citrinos sulčių
2 valg. šaukštų aliejaus
druskos ir pipirų
marinuotų agurkėlių

Ir dar:
šviežių salotų
plonai supjaustyto fermentinio sūrio (apie 200 g)
šaltai rūkytos kalakutienos krūtinėlės (apie 100 g)


Pieną įpilame į karščiui atsparų indą, įdedame cukraus, druskos, įpilame aliejaus. Pakaitiname, ataušiname. Įdedame išplaktą kiaušinį, išmaišome. Sausas mieles sumaišome su miltais ir po truputį beriame į tešlą. Iš paruoštos tešlos suformuojame rutulį, apklojame rankšluosčiu ir  paliekame apie 1 val., kad tešla pakiltų (aš dedu į iki 30-400C įkaitintą orkaitę).
Pakilusią tešlą padalijame į 9 dalis, suformuojame rutuliukus,, išdėliojame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir vėl paliekame kilti apie 30 min. Pakilusias bandeles aptepame lydytu sviestu ir apibarstome sezamo sėklomis. Kepame iki 1750C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.


Iškepusias bandeles apklokite švaria skepeta (kad paviršius būtų minkštas) ir palikite, kad visiškai atvėstų.
Į maltą vištieną įmušame kiaušinį, suberkite manų kruopas, įdedame smulkinto česnako ir gerai išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Maišydami, pamažu supilame pieną. Uždengiame ir padedame į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui, kad išbrinktų.
Išplakame majonezą, įdedame citrinos sulčių, aliejaus. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Į paruoštą majonezą įmaišome smulkiai sukapotus marinuotus agurkėlius.
Paruoštą faršą padaliname į devynias lygesnes dalis (tiek, kiek turime bandelių), suformuokite apvalius maltinius, juos suplojame ir apkepame iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje. Kepame neilgai, bet karštai, tik kad perkeptų, bet netaptų sausi.


Mėsainiams bandeles perpjauname pusiau. Apatinę dalį plonai patepame majonezu, užklojame salotų, uždėkite vištienos paplotėlį, ant jo - plonai supjaustyto sūrio, ant jo – plonai pjaustytos rūkytos kalakutienos krūtinėlės, kurią gerai patepame majonezu ir uždengiame viršutine bandelės puse. (Mėgstantiems, galima padidinti salotų kiekį ir dar jų pridėti po viršutinės bandelės puse)


Skanaus!

2012 m. gruodžio 3 d., pirmadienis

Žaidimas - 11

Elektroniniu paštu atskriejo Lašelis medaus kvietimas pažaisti :) Ką gi - žaidžiame.

Prieš žaidimą prisimename taisykles:
1. Savo tinklaraštyje kiekvienas privalo nurodyti 11 atsitiktinių teiginių apie save...
2. ...atsakyti 11 klausimų, užduotų ankstesniojo blogger'io...
3. ...sukurti kitus 11 klausimų, kuriuos atsakytų užtagintieji blogger'iai...
4. ...užtaginti 11 blogger'ių su mažiau nei 200 sekėjų...
5. ...informuoti apie tai užtagintuosius...
 6. ...nekeršyti (netaginti) atgal.


Atsitintiniai dalykai apie save:
1.       Labai myliu savo šeimą: vyrą, dukrą ir sūnų; be jų neįsivaizduoju savo gyvenimo.
2.       Nesu tobula, bet labai stengiuosi būti gera žmona ir mama.
3.       Labai mėgstu jūrą, galėčiau valandų valandas sėdėti ir klausytis bangų ošimo.
4.       Esu gana jautri, galiu apsiašaroti žiūrėdama romantinį filmą.
5.       Labai mėgstu keliauti.
6.       Mėgstu žiūrėti filmus, labai patikusius galiu žiūrėti kelioliką kartų.
7.       Mėgstu žiemą, sniegą ir Kalėdas, man tai stebuklingas metas.
8.       Mėgstu gaminti, virtuvėje praleidžiu tikrai nemažai laiko.
9.       Labai mėgstu sulaukti svečių ir smagiai paplepėti prie puodelio kavos.
10.   Visada džiaugiuosi kam nors padėdama, taip jaučiuosi kažkam reikalinga.
11.   Tikiu, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą.

Vienuolika Lašelis medaus klausimų:
1.       Kiek dabar valandų?
Lietuvos laiku 12:45.
2.       Kokioje šalyje norėtum gyventi?
Man patinka gyventi Lietuvoje, nes čia gimiau.
3.        Ar tiki stebuklais?
Tikiu, kad likimas kiekvienam iš mūsų jų yra paruošęs, tik reikia juos pastebėti.
4.       Kas tau pasaulyje brangiausia?
Mano šeima.
5.       Su kokiu žymiu žmogumi norėtum pakalbėti prie puodelio kavos ar arbatos?
Tai Juozas Statkevičius.
6.       Mėgstamiausias kokteilis, koks jis?
Labai mėgstu trintų vaisių kokteilius.
7.       Ramus vakaras ar vakarėlis?
Šiai dienai vakarėlis, norėtųsi pašokti.
8.       Žiema ar vasara?
Ilgai dvejojau, bet vis dėlto vasara :)
9.       Vilnonės kojinės ar tapkutės su kailiuku?
Dažniausiai kojinės, bet būna ir tapkutės.
10.   Kava ar arbata?
Arbata.
11.   Desertas ar kepsnys?
Desertas :)

Mano vienuolika klausimų:
1.       Ar mėgstate keliauti?
2.       Ar mėgstate naminius gyvūnus?
3.       Kokia mėgstamiausia spalva?
4.       Koks mėgstamiausias desertas?
5.       Ar bijote aukščio?
6.       Kokius filmo žanrus mėgstate?
7.        Į ką niekada nenusibosta žiūrėti?
8.       Ar vairuojate?
9.       Ar mėgstate dovanoti ir gauti dovanas?
10.   Kokią eglutę puošiate per žiemos šventes?
11.   Kas visada priverčia Jus nusišypsoti?

Į šiuos klausimus pabandys atsakyti:
7. Niamm

Žaidžiame?

Riešutų sviesto sausainiai

Sausainių receptą radau čia. Paprasta, greita ir skanu.



8 valg. šaukštų miltų
2 valg. šaukštų riešutų sviesto
2 valg. šaukštų cukraus
1 kiaušinis
50g sviesto


Kambario temperatūros sviestą išsukame iki purumu, įdedame cukraus ir plakame. Įdedame kiaušinį ir vėl išplakame. Įdedame riešutų sviestą išplakame viską iki vientisos masės. Tuomet suberiame miltus ir gerai išmaišome.
Rankomis iš tešlos formuojame nedidelius kamuolėlius, kuriuos dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Rutuliukus šiek tiek paspaudžiam šakute. Kepame iki 1800C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. (sausainiai turi šiek tiek parusti).


Skanaus!